Kőmíves Kelemen

Csapnivaló vezető vagyok. Erre jöttem rá a húsvéti időszak alatt, hogy csapnivaló vezető vagyok, mert… nem érdekelnek (eléggé) az emberek. Annyira leköt a tennivaló, az ügy, a küldetés, hogy szinte autista módjára fordulok a feladatokba bele, állandó jelleggel, olykor napokig nem vagyok elérhető, pedig immár szervezet van, és a szervezet tagjainak (nagyszerű-nagyszerű emberek!) fontos és valódi és mindannyiunk javát szolgáló igényei, kérdései, kérései, ötletei. Vannak. Volnának. Csakhogy én nem vagyok (eléggé) ott.

Hátrébb lépek tehát. Újra és még hátrébb. Ezzel nálam sokkal, de sokkal alkalmasabb, emberi kapcsolódásban, jelenlétben jobb vezetőknek teret és támaszt adva, mert bár csapnivaló vezető vagyok, viszont remek alap. Mondhatnám alapító, de nem volna igaz. Alap vagyok. Belebetonozva ebbe az Ügybe, Küldetésbe, Közösségbe. Hmm. Kőmíves Kelemen az Alapító. Kőmíves Kelemen az Isten, és a férfi vele kapcsolatban maximum követő lehet, az által, hogy hagyja, teszi, engedi, hogy beépüljön a Mindenségbe, hogy belekössön a Rendbe.

Tags:
5 hozzászólás
 1. kistigris 12 hónappal ago

  A pap sem egyedül vezeti a hívőket 🙂

  2
 2. Gerardo 12 hónappal ago

  A kérdés szerintem, István az, hogy akarsz-e valóban Vezetője is lenni ennek a szervezetnek, amit az útjára indítottál? Isten a teremtés képességével ruházta fel a férfit, ami önmagában egy csodálatra méltó dolog. De a teremtő feladata összesen ennyi: megalkotni a koncepciót, a tervet, az álmot kivitelezni és útjára engedni. „A gép forog, az alkotó pihen” – mondja Madách. A teremtő férfinak tudnia kell megállni és figyelni egyszerűen a távolból, ahogy a dolgok működnek. Beavatkozni mindössze akkor, amikor valami elromlott vagy beavatkozást igényel. A szervezetnek persze Vezetőre is szüksége van, és mivel a te „alkotásod” egy szervezet, így ennek is szüksége van egy vezetőre. Aki nem szükségszerúen ugyanaz, mint a koncepció gazdája. Viszont a nagyszerű dolog az, hogy magára a Vezetőre nézve is vannak elképzeléseid, ötleteid. Miért ne alkothatnád, formálhatnád meg magát a Vezetőt is, ha saját magadat nem érzed eléggé alkalmasnak erre?

  A Kőmíves Kelemen kép nekem egy kicsit sántít. A balladában arról van szó, hogy nem építhetünk hatalmas várakat anélkül, hogy alázat ne lenne bennünk. Ellenkező esetben a Bábeli torony sorsára jutunk, ahol az építők már nem beszéltek közös nyelvet és így meghiúsult a nagy álom. A régiek tudták, hogy nem léphetünk Isten helyére, és ezt annyira komolyan is vették, hogy konkrét áldozatokat hoztak, nyomatékot adva ezzel a hozzáállásuknak. Kőmíves Kelemen az asszonyát küldte a vár építéséhez, és őt mint áldozatot építették be a falba. Mindegy is, hogy ki az, lényeg, hogy valami, vagy valaki, aki nagyon kedves nekünk, és lemondunk róla. Ma már szerencsére nem követelnek tőlünk ilyen áldozatot. Viszont azóta is érvényes, hogy igazán maradandót csak akkor tudunk alkotni, ha tudjuk a helyünket és beépülünk a Mindenség örök rendjébe.

  Tetszik, amikor azt mondod, nem vagy még jó vezető. Ahogy mi sem vagyun itt eléggé Harcosok, Világszépek, Királyok vagy Királynék. De haladunk az úton, és tudjuk, hogy elérhetjük. Ezért a kérdés, úgy érzem, számodra is ennyi: akarsz-e jó Vezető is lenni? Mert ha igen, szerintem képes vagy rá.

  4
 3. breeze 12 hónappal ago

  mert… nem érdekelnek (eléggé) az emberek. Annyira leköt a tennivaló, az ügy

  De hiszen a kettő egy és ugyanaz, az emberek az ügyed.

  Vezetőnek meg úgysem te választod magad.

  5
 4. Zsuzsa 12 hónappal ago

  Ó, te, hát hogy lennél rossz vezető????? Olyan kedves és megható ez a tipródásod, én hihetetlen nagyra értékelem. Az én élményem szerint viszont arról van szó, hogy nem kell egyedül vezetned, mindent egyedül csinálnod. Időszerű és nagyszerű a felismerés, hogy van itt tér más embereknek, férfiaknek is növekedni. Ennyi ez, a szükséges következő lépés ez. De nem azért, mert rossz vezető vagy, hanem mert sok a munka.
  Az élményem szerint azért vagy lenyűgözöen jó vezető, mert az Ügy lényegi, ideológiai részében minden kérdésen felülállóan mutatod az utat. Nekem személy szerint ez sokkal nagyobb biztonságot ad a rendszerben, mintha minden apró-cseprő dologban azonnal elérhető és csak te érhető el lennél.
  Hála, amiért ezt leírtad, mert én is leírhattam:)

  1
 5. Uhu
  Uhu 12 hónappal ago

  @Joós István Nagyon örülük ennek az írásodnak! Örülök és gratulálok, h eljutottál eddig a felismerésig!
  Az a bizonyos 1 év tapasztalata, amelyet pár évvel korábban a “mozgalmad” aktív tagjaként töltöttem, illetve mindazok a történések és más emberek, akik szintén egy darabig együtt dolgoztak (vagy próbáltak dolgozni) veled, tapasztalat pontosan ugyanerre hajaz: te nem vagy vezető!

  Számos egyéb területen kiváló képességeid vannak. A legfontosabb – közvetítő. Elképesztően jól közvetítet és keretbe foglalod az Univerzum üzeneteit. Teljes világképet mutatsz. Remek szervező vagy, kiváló marketinges. Inspirálsz embereket. De nem vagy vezető.

  Olyan vagy, mint egy erőmű, amely folyamatosan le akarja adni az éltető energiáját. Éppen ezért fontos is, h meglegyenek azok a csatornák, ahol ezek az energiák hasznosulnak mindenki számára. A mozgalom szellemi vezetője, igen. De nem mint ügyvezető, tényleges zászlóvivő. Máig élő emlékem rólad, amikor pár éve elmentünk a te szervezéseddel tucatnyian kirándulni. Én érkeztem elsőnek a Normafához. Ott ültél és olyan félelmet láttam a szemedben, h “Úristen, mit találtam én ki, h fogom én ezt megoldani??? :O ” Pedig csak egy kis kirándulásról volt szó.

  Persze változik mindenki. Előbb-utóbb… 🙂 De szerintem az is az alázathoz tartozik, h felismerjük, mire vagyunk alkalmasak és mire nem. Pl. én sem tartom magamat vezetőnek. Legalábbis egyelőre. De a vezető tanácsadójának kiválóan alkalmasnak érzem magam. Remélem, a korábbi felhívásod, vezető keresésére sikeres (lett). És nem egy általad irányítható embert keresel “vezetőnek”. Én mindenesetre drukkolok és várom a fejleményeket!

  3

Bejegyzés válasz

or

Lépj be az adataiddal

or    

Forgot your details?

or

Create Account